Ga direct naar de inhoud.

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiden waarbij de echtgenoten ervoor kiezen om niet meer bij elkaar te wonen. Het huwelijk blijft in stand. In principe scheidt u dus alleen uw bezittingen en vermogen van elkaar. Oftewel: u scheidt van tafel en bed.

Sinds de wetswijziging in 2000 zijn getrouwde stellen niet meer verplicht om bij elkaar te wonen. Daarvoor werd de samenwoningsplicht van echtgenoten al niet meer gesanctioneerd. Een scheiding van tafel en bed is dan ook niet meer noodzakelijk en wordt voornamelijk nog gekozen vanuit religieuze of financiële oogpunten.

Scheiden van tafel en bed is niet mogelijk in geval van een geregistreerd partnerschap. Alleen bij een huwelijk is dit een optie.  Dit kan zowel een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn als een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. 

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen!

Scheiden van tafel en bed procedure

De procedure bij een scheiding van tafel en bed lijkt sterk op die van de procedure van een echtscheiding. Een echtscheidingsadvocaat of mediator dient een verzoekschrift tot scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank. Dit verzoekschrift wordt beoordeeld door de rechter die het verzoek zal toe- of afwijzen. Om het verzoekschrift in te laten dienen, hoeft u geen overeenstemming met uw partner te bereiken. Als het verzoekschrift is goedgekeurd en de scheiding van tafel en bed is toegewezen door de rechter, is de scheiding nog niet officieel. De scheiding dient hiervoor eerst bij de griffie van de rechtbank ingeschreven te zijn in het huwelijksgoederenregister. 

Kenmerken

  • U blijft getrouwd, maar woont niet meer samen.
  • Net als bij een echtscheiding dient u een ouderschapsplan op te stellen, indien er minderjarige kinderen binnen het huwelijk zijn geboren.
  • Een advocaat dient een verzoekschrift tot scheiding in bij de rechtbank.
  • Daarna schrijft u in het huwelijksgoederenregister de scheiding in.
  • Bij een huwelijk in ‘’gemeenschap van goederen’’ wordt de gemeenschap ontbonden.
  • Scheiden van tafel en bed is alleen mogelijk bij een huwelijk.


Onze echtscheidingsspecialisten

Is scheiden van tafel en bed een interessante optie voor u? Of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Onze echtscheidingsspecialisten geven u graag antwoord op al uw vragen. Laura Leunissen en Marije Heeringa zijn beiden erkend specialist in dit vakgebied. 

Klik op onderstaande foto’s voor meer informatie over hen of meld u aan voor het gratis kennismakingsgesprek.

Echtscheidingsadvocaat en mediator

mr. L.E. (Laura) Leunissen

Echtscheidingsadvocaat en mediator

mr. A.A. (Arie) van den Berg

Laat u terugbellen door een specialist

Heeft u een dringende vraag of wilt u het liefst zo snel mogelijk actie ondernemen? Maak dan gebruik van onderstaand formulier. Laura of Marije belt u dan zo spoedig mogelijk terug. Uiteraard wanneer het u uitkomt, zo nodig buiten kantooruren.

Deel deze pagina op:

« terug