Ga direct naar de inhoud.

Columns

Deel deze pagina op:

De opeethypotheek

U bent 60 jaar of ouder, u heeft een eigen huis met nog maar een lage hypotheek, of zelfs helemaal geen hypotheek meer. U heeft dus overwaarde (het verschil tussen de huidige woningwaarde van uw huis en uw hypotheekschuld). Helaas kunt u deze waarde niet opnemen want het zit in de woning, anders gezegd “het geld zit in de stenen”. Geld dat u wellicht goed kunt gebruiken om van te leven als aanvulling op uw pensioen of om leuke dingen van te gaan doen. Een mogelijkheid om dat geld contant te maken is bijvoorbeeld door uw woning te verkopen en kleiner te gaan wonen. Maar als u niet wilt verhuizen, dan is een andere mogelijkheid de zogenaamde 'opeethypotheek'. »


Toestemming voor cookies mag niet vooraf zijn aangevinkt

Een selectievakje dat al is aangevinkt voor het geven van toestemming voor het plaatsen van (tracking)cookies is niet rechtsgeldig volgens het Europese Hof van Justitie. Websitebezoekers moeten actief toestemming geven om gevolgd te mogen worden. »


Geld verkregen met een uitsluitingsclausule gestort op gemeenschappelijke rekening: recht op vergoeding?

Indien u in gemeenschap van goederen bent gehuwd, zijn in beginsel alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd gemeenschappelijk (tenzij u voor 1 januari 2018 bent gehuwd). Het kan echter voorkomen dat een van beide echtgenoten, bijvoorbeeld uit een erfenis, een geldbedrag heeft ontvangen dat is geschonken onder een uitsluitingsclausule. »


7 tips om uw scheiding goed te regelen

Iedere tweede vrijdag van september is de Dag van de Scheiding. Om meer duidelijkheid en een beter beeld te scheppen welke stappen allemaal moeten worden genomen is dit stappenplan gemaakt. Het stappenplan helpt u om eenvoudiger door het scheidingsproces heen te gaan en het overzichtelijk te maken. »


Wet herziening partneralimentatie: vanaf 2020 van 12 naar 5 jaar

Als u gaat scheiden, u het voornemen heeft te gaan scheiden of uw (ex-)partner heeft u gezegd te willen gaan scheiden, dan is het voor de duur van de partneralimentatie van belang of het verzoekschrift in 2019 of in 2020 wordt ingediend bij de rechtbank. De regels voor wat betreft de duur van de partneralimentatie veranderen namelijk per 1 januari 2020. »


Gehuwde ondernemers, pas op! Zijn uw huwelijkse voorwaarden nog up-to-date?

Op 1 januari 2018 is het nieuwe huwelijksvermogensrecht ingevoerd. Bij huwelijken die zijn gesloten na deze datum (zonder het opstellen van huwelijkse voorwaarden) is een beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. »


“Uitspraak met betrekking tot stikstof legt bouwprojecten mogelijk stil”, aldus advocaat projectontwikkeling

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, onze hoogste bestuursrechter, heeft op 29 mei 2019 in de zogenoemde “stikstof-uitspraak” beslist dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis voor toestemming voor activiteiten mag worden gebruikt. »


Opdrachtgever in geschil met aannemer? U als aannemer kunt een beroep doen op uw retentierecht!

Indien een opdrachtgever de facturen niet voldoet, dan heeft een aannemer een zeer effectief middel in handen om alsnog de betaling van deze facturen af te dwingen. Lees verder om erachter te komen over welk pressiemiddel wij het hebben. »


De nietigheid en vernietigbaarheid van VvE-besluiten: advocaat appartementsrecht legt uit!

In deze blog behandelt advocaat appartementsrecht Mirjam Sterrenburg de vraag welke beslissingen die in VvE vergaderingen worden genomen voor de rechter géén stand zullen houden. Daarnaast zal in deze blog worden toegelicht binnen welke termijn de eigenaar van een appartementsrecht actie moet ondernemen indien hij of zij van mening is dat een besluit niet rechtsgeldig is genomen. »


Voorkom een datalek

In het nieuws komt het steeds vaker ter sprake dat (grote) bedrijven een omvangrijke hoeveelheid persoonsgegevens lekken. Bij persoonsgegevens kan het gaan om gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer en gezondheidsgegevens. Diverse partijen maken gebruik van deze gegevens, omdat zij het nodig hebben voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. »


Pagina nummers