Ga direct naar de inhoud.

De coöperatieve vereniging

De coöperatieve vereniging is eigenlijk de oude naam voor een coöperatie. In het nieuwe Burgerlijk Wetboek heeft de coöperatie een eigen hoofdstuk gekregen, waar het vroeger een variant was op de vereniging. Naast de vereniging en de coöperatie zijn er nog meer rechtsvormen, zoals de stichting, de BV en de NV.

De coöperatieve vereniging of coöperatie is een handige en praktische vorm om in samen te werken, bijvoorbeeld voor:

  • Ondernemers die gezamenlijk de markt op willen, maar wel zelfstandig willen blijven, of als samenwerking tussen zzp'ers;
  • Ondernemers met een goed concept of een beginnend merk, die daar andere ondernemers bij willen betrekken;
  • Bedrijven die een social business of social enterprise willen zijn;
  • Andere maatschappelijke initiatieven.

Een coöperatie wordt opgericht bij de notaris door minimaal 2 personen. Maar daarmee heb je alleen nog maar de rechtspersoon zelf. Afhankelijk van wat je in een coöperatie wilt, moet je ook zaken regelen in onderlinge contracten. En je moet rekening houden met de fiscale aspecten van samenwerken in een coöperatie.

Een coöperatie is rechtsvorm die uitermate geschikt is voor kleinschaliger samenwerkingsvormen. Deze kan bij de notaris worden opgericht en vervolgens worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je werkt dan onder een gezamenlijke naam, maar de leden blijven zelfstandig. Er is geen kapitaalstorting nodig. Het voordeel voor een wisselende samenwerking is dat leden gemakkelijk kunnen in- en uittreden zonder naar de notaris te moeten.

Een coöperatie is een goede vorm voor 'bedrijfsbeoefenaren', waarbij mensen samenwerken aan projecten of samen inkopen. Er worden vrijwel alleen maar coöperaties U.A. opgericht, waarbij U.A. staat voor Uitgesloten Aansprakelijkheid. Als de coöperatie z'n schulden niet meer kan betalen dan kunnen de leden daar niet op aangesproken worden, vergelijkbaar met een BV. 

Samenwerken in een coöperatie is de ideale manier om wel zelfstandig ondernemer te blijven en toch onderdeel te zijn van een groter geheel. In de eerste plaats is de structuur erop gericht om facturen voor je werkzaamheden aan de coöperatie te sturen, je bent er dus niet in dienst. Daarnaast moet je, als ondernemer voor de inkomstenbelasting, ook enkele andere opdrachtgevers hebben naast het werk dat je via de coöperatie doet. Tot slot kun je vrij gemakkelijk je lidmaatschap van een coöperatie opzeggen: het moet dus echt voordeel voor je hebben om lid te blijven, en geen verplichting.

Voordelen

Wat zijn dan de voordelen? Je kunt je binnen de coöperatie profileren als een groter bedrijf. Dit geeft opdrachtgevers meer zekerheid waardoor ze vaak ook hogere tarieven willen betalen. Bij bepaalde aanbestedingen kun je jullie omzet en referenties optellen, zodat je toch mee mag doen. Daarnaast biedt de zelfstandige rechtsvorm van de coöperatie je een goede afdekking van je aansprakelijkheid, zeker wanneer je samenwerkt met anderen waarvan jij niet kunt beoordelen of ze hun werk goed doen.

Opdrachtgevers doen niet graag zaken met ‘slechts’ één persoon, want stel dat deze ziek wordt of afhaakt? En hoe professioneel is zo’n eenmanszaak? Zaken doen met een collectief geeft een opdrachtgever meer zekerheden in termen van vervanging en aanspreekbaarheid en daar mag een hoger tarief tegenover staan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Arjan Verrijp, als notaris verbonden aan Westland Partners Notarissen en Advocaten. Telefoon: 0174-637500, website: www.westlandpartners.nl

 

« terug