Ga direct naar de inhoud.

Is uw langstlevende-testament nog up-to-date? Wijzig uw testament!

Pieter en Marijke Jansen zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Jaren geleden hebben zij allebei een testament op laten stellen: een zogeheten langstlevende-testament. Als mevrouw Jansen overlijdt zal haar echtgenoot onverwachts een aanzienlijk bedrag aan erfbelasting moeten betalen, terwijl hun vermogen alleen uit een afbetaald huis bestaat.

Veel mensen hebben ooit een langstlevende-testament bij de notaris laten opstellen, met het idee elkaar verzorgd achter te willen laten na het overlijden van een van hen. De langstlevende en de kinderen worden daarin tot erfgenamen benoemd maar de kinderen worden in de wacht gezet. Zij kunnen vaak pas na overlijden van de langstlevende ouder hun erfdeel komen halen.

Wat ouders echter niet altijd weten, is dat de belastingdienst direct al erfbelasting heft over de erfdelen van de kinderen, ondanks dat de kinderen hun erfdeel op dat moment nog niet krijgen uitbetaald. Omdat de kinderen hun erfdeel nog niet in handen krijgen, zal de erfbelasting door de langstlevende worden betaald. En zeker als al het vermogen “in de stenen” zit, kan dit lastig zijn voor de langstlevende. Maar ook als er wel spaargeld voorhanden is, kan de langstlevende het prettig vinden om geen erfbelasting te hoeven betalen.

Afvullegaat

Door middel van een zogeheten afvullegaat in het testament, kan de langstlevende optimaal gebruik maken van de vrijstelling (belastingvrije ruimte) voor de erfbelasting. De langstlevende echtgenoot heeft dit jaar een vrijstelling voor de erfbelasting van € 633.014,– terwijl een kind slechts een vrijstelling heeft van € 20.047,–. In de situaties dat de langstlevende en de kinderen allemaal voor een gelijk deel tot erfgenaam zijn benoemd, verkrijgen de kinderen “op papier” vaak meer dan hun vrijstelling en moet er dus erfbelasting worden betaald, terwijl de langstlevende een deel van zijn of haar vrijstelling onbenut laat. Door middel van een afvullegaat wordt het “papieren” erfdeel van de kinderen verkleind ten gunste van de langstlevende waardoor er een besparing van erfbelasting optreedt. Deze fiscale truc gaat alleen maar op als er met zoveel woorden een afvullegaat in het testament is opgenomen.

Als uw testament al van even geleden is, is de kans bijzonder groot dat uw testament niet optimaal is ingericht met een afvullegaat. En als u geen testament heeft, is dit sowieso niet geregeld!

Of deze regeling ook passend is in uw situatie, kan in een persoonlijk gesprek met u worden bekeken.

Neemt u contact op met mr. Jennifer Fluitman. Zij is als notaris verbonden aan Westland Partners Notarissen en Advocaten te Wateringen. Telefoon: 0174-637500, website: www.westlandpartners.nl

« terug