Ga direct naar de inhoud.

Nieuwe wet: de beperkte gemeenschap van goederen.

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan niet meer in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken.

Wat is er per 1 januari 2018 veranderd?
Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.

  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.

Valkuilen als u geen huwelijkse voorwaarden maakt:
Om een scheiding aan te brengen in de vermogens (wat is eigen vermogen en wat is gezamenlijk vermogen) is het belangrijk een goede administratie bij te houden. Dit blijkt in de praktijk vaak niet te gebeuren. Als echtgenoten er zeker van willen zijn dat zij bij echtscheiding niet delen in elkaars eigen vermogen, kan dit in huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd.

Als echtgenoten vóór het huwelijk voor ongelijke delen gerechtigd zijn tot bijvoorbeeld de woning, zullen zij door het huwelijk voor gelijke delen gerechtigd worden. Dit kunt u voorkomen door dit in huwelijkse voorwaarden anders af te spreken. 

Voor ondernemingen die vóór het huwelijk zijn gestart, geldt dat er tijdens het huwelijk aan de gemeenschap een redelijke vergoeding moet worden betaald voor de kennis, vaardigheden en arbeid die de ondernemer voor de onderneming heeft aangewend. Om discussie te voorkomen over de hoogte en omvang van de vergoeding (bijvoorbeeld: ziet de vergoeding ook op opgepotte winsten?) zijn huwelijkse voorwaarden van belang. 

Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? De (kandidaat)notaris kan u adviseren wanneer huwelijkse voorwaarden wel of niet nodig en nuttig voor u zijn. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 0174-637500.

Dit artikel is geschreven door mw. mr. Steffie Michels, notaris bij Westland Partners Notarissen & Advocaten, en verscheen onlangs in een uitgave van Gezond Zijn Beter Worden.

« terug