Ga direct naar de inhoud.

Westland Partners: ook uw partner bij aardwarmte projecten!

De laatste jaren zie je, mede door de hoge gasprijzen voor de tuinbouw, dat telers gaan samenwerken en een aardwarmteproject beginnen. Maar wat houdt zo’n project eigenlijk in?

Er wordt een aardwarmtedoublet geboord: een diepe boring in de bodem naar 3.000 meter diepte (of dieper) bestaande uit twee gaten: een aanvoerleiding en een terugvoerleiding. Door de aanvoerleiding wordt water opgepompt met een hoge temperatuur, soms wel heter dan 100 graden celsius. Dat hete water wordt vervolgens via een warmtenet langs de deelnemende bedrijven gepompt en ten slotte, nadat het is afgekoeld tot zo’n 35 graden celsius, weer teruggepompt in
de aardlaag. Er wordt rekening gehouden met een levensduur van circa 30 jaar voor een aardwarmtedoublet.

Boren naar aardwarmte vergt een miljoeneninvestering door verschillende partijen, waaronder de telers. Het eerste project in het Westland was Green Well Westland, gesitueerd in Honselersdijk en gereed gekomen in 2012. Dit project is begeleid door Westland Partners.

Maar we doen meer! Inmiddels zijn er diverse aardwarmteprojecten in het Westland, maar ook daarbuiten, waarbij Westland Partners de specialistische partner is. 

Waarom moet hier een notaris bij betrokken zijn vraagt u zich misschien af.
Er moet, samen met andere adviseurs vorm gegeven worden aan de structuur: wordt het een vennootschap onder firma of wordt het toch een BV? Veelal zijn dit complexe trajecten, waarbij onder meer fiscale aspecten een belangrijke rol spelen, maar ook de vaak heel specifieke wensen van de financier(s).

Welke nadere afspraken moeten er bijvoorbeeld gemaakt worden over eigendom, aansprakelijkheid, continuïteit, leveren van aardwarmte en het beëindigen van de samenwerking?

Gezien het grote (financiële) belang is het noodzakelijk de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen. 
Naast de opzet van de samenwerkingsstructuur volgt vaak het vestigen van zekerheden zoals pandrecht op aandelen en hypotheekrecht op de boorlocatie alsmede het vestigen van opstalrechten. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van de specifieke kennis van de advocatuur, verbonden aan Westland Parners.

« terug

Deel deze pagina op:

Ontvang nieuws en informatie over regels en wetgeving.