10 keer juridisch advies voor elke ondernemer

donderdag 27 december 2018

U kunt als ondernemer zowel binnen als buiten uw bedrijf met verschillende juridische conflicten te maken krijgen. Er kan bijvoorbeeld een geschil ontstaan met een klant, een leverancier, met personeel of met uw compagnon. In veel gevallen is het verstandig dan direct juridisch advies in te winnen bij Westland Partners. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Wij geven u daarom de 10 meest waardevolle juridische adviezen om conflicten in de toekomst te voorkomen.

  1. Zorg ervoor dat u mondelinge afspraken ook altijd schriftelijk en duidelijk vastlegt of achteraf bevestigt. Misverstanden kunnen leiden tot grote gevolgen! Een goede controle is om de afspraken door een derde (bijvoorbeeld een collega) te laten lezen.
  2. Leg afspraken bij voorkeur vast in een overeenkomst, zodat deze voor iedereen duidelijk zijn en achteraf bij de uitvoering daarvan geen verwarring kan ontstaan. Vaak gaat het goed, maar bescherm uw onderneming ook voor die ene keer dat het fout gaat.
  3. Sluit u vaak of uitsluitend overeenkomsten voor dezelfde werkzaamheden of diensten? Laat een specialist dan een standaardovereenkomst opstellen. U kunt dan zelf afwijkende afspraken toevoegen, maar u weet dan zeker dat de basis goed is.
  4. Stel goede algemene voorwaarden op en laat ze controleren door een specialist. U kunt in algemene voorwaarden veel zaken op voorhand regelen, waaronder uw aansprakelijkheid voor schade.
  5. Verklaar uw algemene voorwaarden van toepassing op uw overeenkomst én stuur de algemene voorwaarden altijd mee met uw offerte of uw aanbod. Kunt u de algemene voorwaarden écht niet meesturen? Wijs de andere partij dan naar de plek waar zij de algemene voorwaarde kan vinden en bied aan om de algemene voorwaarden op verzoek na te sturen.
  6. Werkt u met bedrijven die hun eigen algemene voorwaarden hebben? Laat ook die juridisch checken. U weet dan precies welke risico’s deze samenwerking met zich meebrengt, wie wanneer en tot welk bedrag aansprakelijk is en waarover afzonderlijk een afspraak gemaakt moet worden.
  7. Weet hoe u zich kunt wapenen tegen klanten die de factuur niet betalen. Verzamel altijd zo veel mogelijk informatie en sla die informatie op, zodat het bij een juridisch conflict als bewijs kan dienen. Wijs uw klant erop dat de betaaltermijn is verstreken en vraag hem/haar te bevestigen wanneer de betaling volgt. Daarmee wordt de verschuldigdheid van de factuur erkend.
  8. Blijf op de hoogte van de Nederlandse wet- en regelgeving die voor uw vakgebied relevant zijn. Vraag bijvoorbeeld Westland Partners naar relevante wetswijzigingen die voor uw onderneming van belang kunnen zijn.
  9. Weet wat de risico’s zijn van de rechtsvorm van uw eigen bedrijf. De voor- en nadelen verschillen per rechtsvorm en het is belangrijk dat u hierover goed nadenkt. Gaat u grote verplichtingen aan? Dan kan het raadzaam zijn om een besloten vennootschap op te richten zodat uw privévermogen wordt afgezonderd.
  10. Ontstaat er alsnog een conflict waar u met elkaar niet meer uitkomt, dan adviseren wij om juridisch advies bij een advocaat in te winnen.

Juridisch advies van een advocaat

Het is belangrijk om bij een juridisch conflict tijdig naar een specialist te stappen voor juridisch advies. Vaak kan de schade dan nog beperkt worden. Een advocaat ondernemingsrecht kan u helpen om uw recht te halen. In Westland Partners vindt u een sparringpartner om alle zaken binnen uw bedrijf te regelen op te lossen en juridische uitdagingen uit handen te nemen. 

Heeft u behoefte aan juridisch advies en bent u op zoek naar een ervaren en deskundige juridische partij, die zoekt naar oplossingen in plaats van geschillen, maar als het nodig is ook met een juridische vuist op tafel kan slaan? Neemt u dan contact op met onze ondernemingsrecht advocaten of laat uw contactgegevens hieronder achter. Onze ondernemingsrecht advocaten bellen u terug wanneer het u uitkomt, desnoods buiten kantoortijden.

Terug naar overzicht