De opeethypotheek

woensdag 9 oktober 2019

Wat is een opeethypotheek?

Bij een opeethypotheek leent u een bedrag, waarvan de hoogte is gekoppeld aan uw overwaarde. U kunt kiezen welk gedeelte daarvan u maandelijks opneemt. De te betalen rente en eventuele kosten worden steeds bij de openstaande schuld opgeteld. De schuld wordt op die manier hoger terwijl u geld tot uw beschikking heeft. Zo eet u dus de overwaarde van uw huis beetje bij beetje op.

Een opeethypotheek is bij uitstek geschikt voor wie een laag inkomen heeft; u hoeft de rente niet elke maand op tafel te leggen. De hypotheekschuld wordt natuurlijk wel steeds hoger en de overwaarde lager.

Risico’s

Indien u deze hypotheek overweegt moet u zich wel bewust zijn van de risico’s, namelijk:

  • de waarde van uw woning kan in de loop van de jaren afnemen. Het maximale bedrag dat u mag lenen is zoals gezegd afhankelijk van uw woningwaarde. Daalt de waarde dan bereikt u eerder de grens van de hypotheek en heeft u dus geen extra inkomen meer. Met als ergste scenario dat u uw woning moeten verkopen.
  • de rente van de kan lening stijgen. Deze rente wordt deze opgeteld bij uw lening en dan bereikt u ook sneller de maximumgrens.

De lening is dus niet oneindig, op een gegeven moment zit u aan het maximale leenbedrag. U kunt naarmate u ouder wordt dus niet levenslang gebruik maken van de lening. Daarnaast is de rente niet fiscaal aftrekbaar want u besteed het geleende het geld niet aan uw eigen woning. Ook zijn er strenge voorwaarden waaraan u moet voldoen.

Heeft u wel voldoende inkomen, dan is een mogelijk alternatief de aflossingsvrije hypotheek. U ontvangt dan een bedrag ineens en u betaalt daadwerkelijk de rente, deze wordt niet bijgeschreven bij de schuld. De hoogte van de schuld wijzigt zodoende niet.

En hoe gaat u verder? Gaat de woning in de verkoop, bijvoorbeeld na overlijden, dan kan de schuld inmiddels hoger zijn dan de waarde van de woning. Wie betaalt deze restschuld? Moeten de erfgenamen dat doen? Het is goed om dit van tevoren te bespreken en goed te kijken naar de voorwaarden van de verschillende aanbieders. Soms zijn er mogelijkheden om bij een opeethypotheek een soort garantie af te spreken waardoor u geen restschuld kunt overhouden.

Verzilverkeuze

Overweegt u een Opeethypotheek af te sluiten, laat u zich dan goed voorlichten door een ter zake kundige adviseur. Daarnaast is het aan te raden om uw kinderen of andere erfgenamen te informeren over de verzilverkeuze die u maakt. Dat voorkomt later een hoop onduidelijkheid.

shutterstock 620746043 1

Deel via

shutterstock 620746043 1

Columns van Mr. A.M. (Anne-Marie) Snel

Terug naar overzicht