Ga direct naar de inhoud.

Tijd-voor-tijd-regelingen worden in 2019 (weer) behoorlijk aangescherpt

Worden er in uw bedrijf overuren gemaakt? Zo ja, betaalt u deze uit of compenseert u deze uren met betaalde vrije tijd? Tijd-voor-tijd-regelingen worden in 2019 behoorlijk aangescherpt. In 2019 gelden de volgende regels: 

  1. De wet bepaalt dat een werknemer over alle gewerkte uren tezamen ten minste het minimumloon moet ontvangen. Hiervoor moet de werkgever alle gewerkte uren in een betaalperiode opstellen (meestal per maand).
  2. Een tijd-voor-tijd-regeling is niet meer toegestaan, behalve als het in de van toepassing zijnde CAO is afgesproken.
  3. Een tijd-voor-tijd-regeling is nog wel mogelijk als een werknemer over alle gewerkte uren tezamen méér dan het wettelijk minimumloon verdient.
Voorbeeld


Stel, een werknemer werkt 40 uur per week en krijgt € 3000,- per maand en het minimumloon zou € 1.600 zijn. In een bepaalde periode werkt hij 60 uur per week, waardoor het minimumloon geen € 1.600 is maar € 2.400. In dit geval is er geen probleem, aangezien de werknemer ruim boven het minimumloon verdient.
Dit verandert echter als dezelfde medewerker € 1.800,- verdient bij een werkweek van 40 uur. Het minimumloon bij 60 uur is namelijk € 2.400, waardoor hij recht heeft op een vergoeding van € 600. Hierover kan dus géén tijd-voor-tijd-regeling worden afgesproken.

De reden voor deze wetswijziging is het gevolg van werknemers die zouden werken tegen een salaris die onder de grens van het wettelijk minimumloon ligt, zoals het geval kan zijn bij buitenlandse werknemers en ‘‘schijnzelfstandigen’’. Wilt u meer weten over deze wetswijziging? Neemt u dan gerust contact met ons op.

« terug

Deel deze pagina op: