Ga direct naar de inhoud.

Gewascoöperatie Freesia opgericht

Op 28 mei 2015 is de Gewascoöperatie Freesia-onderzoek Accrescere opgericht. Gewascoöperaties richten zich op het bijeenbrengen van gelden ten behoeve van onderzoek binnen een bepaald gewas en zijn sinds het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw ontstaan. In samenwerking met Flynth, LTO Glaskracht is Westland Partners betrokken bij de opzet en oprichting van de gewascoöperaties. De Gewascoöperatie Freesia-onderzoek Accrescere is inmiddels de tiende gewascoöperatie die is opgericht.

Met de ondertekening van de oprichtingsakte is de gewascoöperatie Freesia een feit. Ongeveer 65% van het totale areaal Nederlandse freesia heeft zich inmiddels achter dit plan geschaard. 

De leden van de landelijke commissie Freesia van LTO Glaskracht Nederland fungeren als bestuur van de gewascoöperatie Freesia. Het kersverse bestuur roept freesiatelers die nog niet deelnemen op dit als nog doen.

De deelnemende bedrijven betalen € 500 per hectare. De focus in het onderzoek ligt dit jaar met name op het onderzoek ‘Freesia los van de grond’, waarin wordt gekeken naar de mogelijkheden om freesia op substraat te telen. Verder kunnen leden van de gewascoöperatie knelpunten in de teelt doorgeven. De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt en later dit jaar voorgelegd aan de leden tijdens de eerste Algemene Ledenvergadering (september/oktober 2015).

Dit is de tiende gewascoöperatie die is opgericht onder de vlag van LTO Glaskracht Nederland.

« terug

Deel deze pagina op: