Ga direct naar de inhoud.

Kinder- en partneralimentatie in 2019 verhoogd

Betaalt of ontvangt u kinder- en/of partneralimentatie na uw echtscheiding? Waar u dan rekening mee moet houden is dat de Minister van Veiligheid en Justitie ieder jaar aangeeft met welk percentage de kinder- en partneralimentatie dient te worden verhoogd.  Per 1 januari 2019 is het percentage 2%. 

Waarom wordt alimentatie verhoogd?

Aangezien de kosten voor het levensonderhoud elk jaar stijgen, worden ook regelmatig (meestal ieder jaar, maar soms om het jaar) de arbeidslonen in het bedrijfsleven verhoogd. Zo blijft de koopkracht van werknemers in het algemeen gelijk. Om de koopkracht van alimentatiegerechtigden gelijk te houden, worden ook deze bedragen ieder jaar aangepast. Dit wordt alimentatie indexering genoemd.

Hoe wordt de alimentatie precies verhoogd?

Om bovengenoemde reden wordt de alimentatie met ingang van 1 januari 2019 met 2% verhoogd. Alleen als u met uw ex-partner de indexering uitdrukkelijk heeft uitgesloten in het echtscheidingsconvenant, dan hoeft er geen verhoging plaats te vinden.
Als alimentatieplichtige dient u de bedragen automatisch ieder jaar aan te passen, uw ex-partner hoeft hier niet om te vragen. Het is wel aan te raden om de nieuwe bedragen voor het nieuwe jaar met uw ex-partner te bespreken. Dit voorkomt misverstanden en een hoop gedoe achteraf.
 
Heeft u nog vragen over deze nieuwe indexering? Of mocht een verhoging van de alimentatie uitblijven? Neemt u dan gerust contact met onze familierechtspecialist
mr. Laura LeunissenT : 0174-637597 E:  leunissen@westlandpartners.nl

« terug

Deel deze pagina op: