Kinder- en partneralimentatie in 2020 met 2,5% verhoogd

maandag 4 november 2019

Betaalt of ontvangt u alimentatie na uw echtscheiding? Dan is het goed om te weten dat de Minister van Veiligheid en Justitie ieder jaar aangeeft met welk percentage de kinder- en partneralimentatie dient te worden verhoogd. Per 1 januari 2020 is het percentage 2,5%.

Waarom wordt alimentatie verhoogd?

Aangezien de kosten voor het levensonderhoud elk jaar stijgen, worden ook regelmatig de arbeidslonen in het bedrijfsleven verhoogd. Zo blijft de koopkracht van werknemers in het algemeen gelijk. Om de koopkracht van alimentatiegerechtigden gelijk te houden, worden ook deze bedragen ook ieder jaar aangepast. Dit wordt alimentatie indexering genoemd.

Hoe wordt de alimentatie precies verhoogd?

Om bovengenoemde reden wordt de alimentatie met ingang van 1 januari 2020 met 2,5% verhoogd. Dit geldt ook voor alimentatie voor jong-meerderjarige kinderen tussen de 18 en 21 jaar. Alleen als u met uw ex-partner de indexering uitdrukkelijk heeft uitgesloten in het echtscheidingsconvenant, dan hoeft er geen verhoging plaats te vinden.

Als alimentatieplichtige dient u de bedragen automatisch ieder jaar aan te passen, uw ex-partner hoeft hier niet om te vragen. Het is wel aan te raden om de nieuwe bedragen voor het nieuwe jaar met uw ex-partner te bespreken. Dit voorkomt misverstanden en een hoop gedoe achteraf.
 
Heeft u nog vragen over deze nieuwe indexering? Dan kunt u altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen.

Scheiden

Deel via

Terug naar overzicht