Ga direct naar de inhoud.

Lokale alliantie Westland tegen financieel misbruik ouderen opgericht

Het financieel misbruik van ouderen is een toenemend probleem. Senioren worden geacht steeds langer thuis te blijven wonen, maar staan niet altijd gesteld om weerbaar te zijn in de situatie waarin zij afhankelijk zijn. Financieel misbruik door  derden komt in die situatie steeds vaker voor. Om dit tegen te  gaan, is een lokale alliantie Westland opgericht door lokale professionals.

Professionals uit verschillende organisaties hebben zich verenigd om financieel misbruik van ouderen in Westland op de kaart te zetten. De Lokale Alliantie Westland is daartoe opgericht. Deze alliantie bestaat uit mensen uit de zorg, de gemeente, GGD en zakelijke dienstverleners zoals de notaris, de bank en de bewindvoerder.

Bewustwording vergroten en netwerk aanbieden

Doel van de alliantie is het vergroten van de bewustwording en het delen van kennis over het onderwerp “financieel misbruik bij ouderen”. Door een solide keten van professionals in het leven te roepen, wordt bovendien een netwerk gemaakt waarbinnen de professionals elkaar - maar juist ook de senioren - kunnen bijstaan en helpen als bij iemand financieel misbruik wordt geconstateerd of vermoed.

De eerste belangrijke voorwaarde om zo’n netwerk te hebben, is dat de professionals elkaar kennen. Om dat te bevorderen, werd de bijeenkomst beëindigd met het spelen van het kwartet dat door Oscar Balkenende is ontwikkeld. Dit zgn. ThuisPluis Kwartet wordt inmiddels in heel Nederland gespeeld en bevordert het gesprek tussen de spelers van het spel. Het kwartet is dus een hulpmiddel om te leren wat te doen bij (een vermoeden van) ouderenmishandeling en hoe financieel misbruik te voorkomen. 

Op de foto: mr. Lars Boellaard van Westland Partners opent de eerste bijeenkomst van de lokale alliantie Westland.

« terug

Deel deze pagina op: