Ga direct naar de inhoud.

Wettelijke indexering alimentatie

Indexering kinder- en partneralimentatie 

Jaarlijks worden de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en voor partneralimentatie aangepast. Dit heet indexering van alimentatie. De minister van Veiligheid en Justitie stelt elk jaar in november een percentage vast waarmee de alimentatiebedragen op 1 januari van het nieuwe jaar automatisch wijzigen. Het is in principe dus niet nodig om de alimentatieplichtige hier op te wijzen, aangezien de wettelijke indexering van rechtswege ingaat.

Voor de vaststelling van het percentage wordt gekeken naar het loonindexcijfer. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent dit cijfer jaarlijks. Hierbij kijkt het CBS naar de salarisontwikkeling bij bedrijfsleven, overheid en in andere sectoren. Voor 2017 is het indexcijfer voor de kinder- en partneralimentatie vastgesteld op 2,1%.

Op de website van het LBIO kunt u de geïndexeerde alimentatie berekenen.

Onderhoudsplichtige weigert de verhoging te betalen

Indien de onderhoudsplichtige het bedrag aan alimentatie niet verhoogt, kunt u hem het beste eerst aanschrijven. Het is immers mogelijk dat hij is vergeten de alimentatie te indexeren.

Mocht een verhoging van de alimentatie uitblijven, of mocht hij/zij de achterstand niet alsnog voldoen, neem dan contact op met een van onze familierechtspecialisten:

 mr. Marjolijn van Diepen of mr. Laura Leunissen

Mevrouw mr. M. (Marjolijn) van Diepen en mr. L. (Laura) Leunissen zijn als familierechtadvocaat verbonden aan Westland Partners notarissen en advocaten.

T : 0174-637597 E: diepen@westlandpartners.nl en leunissen@westlandpartners.nl

                             

 

« terug

Deel deze pagina op: