mr. M.J. (Mirjam) Sterrenburg
Advocaat
Ik vind het belangrijk om niet alleen juridisch, maar ook praktisch mee te denken
Mirjam Sterrenburg heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en rondde haar master begin 2014 cum laude af. Na haar studie is Mirjam als advocaat aan de slag gegaan bij een advocatenkantoor in Rotterdam, waarbij zij onder meer een juridische helpdesk verzorgde voor een grote makelaarsorganisatie. Sinds juni 2018 is zij werkzaam bij Westland Partners.
Haar focus en kracht ligt op het gebied van het vastgoedrecht en het huurrecht. Met name door haar achtergrond weet zij een geschil snel te doorgronden. Zij staat dicht bij haar cliënten en vindt het belangrijk om niet alleen juridisch maar ook praktisch mee te denken. Daarnaast onderscheidt zij zich door haar persoonlijke benadering en gedreven houding.
Mirjam adviseert en procedeert over (ver)koop en (ver)huur van onroerend goed, (erf)pacht, beperkte rechten, VvE kwesties, burenrecht, bouwrecht, aanneming van werk, projectontwikkeling etc.
Zij werkt oplossingsgericht en zet zich in om het maximale resultaat te behalen waarbij, als het noodzakelijk is, zij het starten van een procedure niet schuwt.
Secties
- Onroerend goedrecht
- Arbeidsrecht
Specialisaties
- Onroerend goed
Opleidingen
- Grotius specialisatieopleiding Onroerend Goedrecht, cum laude
- Beroepsopleiding Advocatuur
- Master Rechtsgeleerdheid, Tilburg University, cum laude
- Bachelor Rechtsgeleerdheid, Tilburg University
Lidmaatschappen
- Vereniging van Jonge Onroerend Goed Juristen
Nevenfunctie
- Bestuurslid Vincentiusvereniging 's-Gravenhage
Mirjam Sterrenburg heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:
- Vastgoedrecht (Bouwrecht, Erfdienstbaarheden, Erfpacht en Burenrecht)
- Huurrecht (Bedrijfsruimte & Woonruimte)
- Arbeidsrecht
Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.
Columns van mr. M.J. (Mirjam) Sterrenburg
Woningen opkopen? Binnenkort misschien niet meer!
Eind november 2020 heeft onze minister van Binnenlandse Zaken twee voorstellen in internetconsultatie gebracht. Het wetsvoorstel bestaat uit een opkoopbescherming van woningen in bepaalde gebieden waardoor starters meer ruimte krijgen. Daarnaast bestaat het wetsvoorstel uit een (eenmalige) verlenging van de huurovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder dat de huurder huurbescherming krijgt.
In deze blog zal dit wetsvoorstel worden behandeld.
Is een werkgever aansprakelijk voor een thuiswerkplek?
Het aantal thuiswerkers nam al razendsnel toe, maar heeft sinds de komst van het coronavirus een boost gekregen. Nu veel werknemers al een tijdje thuiswerken verlangen ze terug naar het kantoor, de gezelligheid van collega’s en de ergonomische werkplek. Toch lijkt het erop dat thuiswerken (noodgedwongen) het nieuwe standaard wordt. Dat roept vragen op.
Advocaat reorganisatie
Veranderende marktomstandigheden of het verlies van één of meerdere (grote) opdrachtgevers kunnen aanleiding zijn voor een reorganisatie. Een reorganisatie is een ingrijpend en ingewikkeld proces. Onderdeel van dat proces kan bijvoorbeeld zijn het vragen van een advies aan de ondernemingsraad, het voeren van overleg met de vakbond, het opstellen van een sociaal plan of het voeren van een ontslagprocedure bij het UWV. Deze stappen vragen om een zorgvuldige en deskundige aanpak.
Coronacrisis en vastgoed – niet nakoming van een koopovereenkomst
Het zijn uitzonderlijke tijden. Als ondernemer, maar ook als particulier, kunt u tegen allerlei zaken aanlopen doordat het coronavirus geheel de wereld en ons land beheerst. Uw beoogde koop of verkoop van vastgoed kan mogelijk geen doorgang meer vinden. In deze column leg ik uit op welke zaken u bij de koop en verkoop van vastgoed moet letten.
'Uitspraak met betrekking tot stikstof legt bouwprojecten mogelijk stil', aldus advocaat projectontwikkeling
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, onze hoogste bestuursrechter, heeft op 29 mei 2019 in de zogenoemde “stikstof-uitspraak” beslist dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis voor toestemming voor activiteiten mag worden gebruikt.
Opdrachtgever in geschil met aannemer? Als aannemer kunt u een beroep doen op uw retentierecht!
Indien een opdrachtgever de facturen niet voldoet, dan heeft een aannemer een zeer effectief middel in handen om alsnog de betaling van deze facturen af te dwingen. Lees verder om erachter te komen over welk pressiemiddel wij het hebben.
De nietigheid en vernietigbaarheid van VvE-besluiten: advocaat appartementsrecht legt uit!
Welke beslissingen die in VvE vergaderingen worden genomen zullen voor de rechter géén stand houden? En binnen welke termijn moet eigenaar van een appartementsrecht actie ondernemen indien hij of zij van mening is dat een besluit niet rechtsgeldig is genomen?
Aangenomen per 01-01-2020: De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
De Wet Arbeidsmarkt in Balans is onlangs aangenomen door de Eerste Kamer. De beoogde invoerdatum is 1 januari 2020. Wat betekent dit voor u als werkgever en met welke acties kunt u uw organisatie voorbereiden op de nieuwe regels?
Ontslaan van werknemer wordt makkelijker?
Het ontslagrecht wordt waarschijnlijk versoepeld. Vorige week is namelijk in de ministerraad besloten dat het voor een werkgever makkelijker moet worden om een werknemer te ontslaan. U leest er meer onze in deze column van advocaat Mirjam Sterrenburg.
Ontslag op staande voet: misbruik personeelspas door medewerkster van IKEA
Wat wellicht door een werknemer wordt gezien als een klein vergrijp, kan uitmonden in een ontslag op staande voet. In een uitspraak van de rechtbank Den Haag ging het om de vraag of het ontslag door IKEA terecht is gegeven.
Vermindering van huurprijs vanwege overlast?
Niets is vervelender dan het ervaren van overlast in het gehuurde. Indien sprake is van overlast dan kan dat gepaard gaan met een vermindering van het huurgenot. Wat kunt u in dat geval als huurder doen? Advocaat Mirjam Sterrenburg legt het u uit in deze column.
Waar moet u zich als werkgever aan houden bij hoge temperaturen?
Het is al een aantal weken ontzettend mooi weer in Nederland en de temperaturen lopen hoog op. Leuk voor mensen die op vakantie gaan, maar voor iedereen die moet werken (zonder airconditioning) kan het wat minder aangenaam zijn. Wat zijn uw plichten als werkgever met deze temperaturen?
De aansprakelijkheid van een makelaar bij een meetfout
Wie is er verantwoordelijk als de woning niet juist blijkt te zijn opgemeten? Vorige week is door de Hoge Raad (hoogste rechter) bevestigd dat in dat geval door de makelaar aan de koper een schadevergoeding moet worden betaald. Een behoorlijk kostbare fout!
Ontslag na 1 juli 2015 ingewikkelder dan ooit
Ontslag is op dit moment ingewikkelder dan ooit. Er wordt veel strenger wordt gekeken naar een ontslag en dat de (nieuwe) regels strikt worden toegepast. Advocaat Mirjam Sterrenburg vertelt in deze column wat dat voor u in de praktijk betekent.
Oproepcontracten: welke rechten en plichten gelden?
Werkgevers en werknemers zijn bij oproepcontracten vaak in de veronderstelling dat zij minder rechten en plichten hebben dan bij arbeidsovereenkomsten voor een vast aantal uren. Dit is echter niet altijd het geval. In deze column gaat Mirjam Sterrenburg hier verder op in.
Ontruimingsbescherming bij (ver)huur kantoorruimte
Wist u dat wanneer u een kantoorruimte huurt en de huur eindigt, de huurder het gehuurde niet direct hoeft te ontruimen per het einde van de huurovereenkomst? Huurrechtadvocaat Mirjam Sterrenburg legt uit in welke specifieke situaties dit speelt.
Ontslag op staande voet, maar toch een vergoeding?
Voor 1 juli 2015 was het nog helder dat de werknemer bij een op de juiste manier gegeven ontslag op staande voet geen afspraak kon maken op enige vergoeding. Nu kan dat ineens heel anders zijn. Wat er veranderd is leest u in deze column van advocaat Mirjam Sterrenburg.
Wet Werk en Zekerheid: Het arbeidsrecht ingrijpend veranderd
U heeft het dit jaar waarschijnlijk veelvuldig gehoord: het arbeidsrecht gaat volgend jaar op de schop. Mirjam Sterrenburg, arbeidsrechtadvocaat, omschrijft wat dit betekent voor het arbeidsrecht, dat op veel belangrijke punten wordt gewijzigd.