Ga direct naar de inhoud.

6 praktische tips bij het verhuren van woonruimte (Deel I)

๐“๐ข๐ฉ ๐Ÿ: ๐›๐ž๐ฌ๐ฅ๐ข๐ฌ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฐ๐ž๐ฅ๐ค๐ž ๐๐ฎ๐ฎ๐ซ ๐ฎ ๐๐ž ๐ก๐ฎ๐ฎ๐ซ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐ž๐ž๐ง๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ ๐ฐ๐ข๐ฅ ๐ ๐š๐š๐ง

Kiest u voor de verhuur van uw woning voor een bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd? Mijn tip is om hier van tevoren heel erg goed over na te denken. In dit stadium kunt u namelijk veel problemen voorkomen. Het een en ander kan grote invloed hebben op onder meer de mogelijkheid om de huurovereenkomst te beëindigen. In sommige gevallen hebben huurders namelijk huurbescherming. Voor meer uitleg over de verschillende huurovereenkomsten kunt u mijn whitepaper die op onze website is geplaatst downloaden.

๐“๐ข๐ฉ ๐Ÿ: ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ ๐ž๐ž๐ง ๐ฉ๐ซ๐จ๐œ๐ž๐ฌ-๐ฏ๐ž๐ซ๐›๐š๐š๐ฅ ๐ฏ๐š๐ง ๐จ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ฏ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐  ๐จ๐ฉ

Het opstellen van een proces-verbaal van oplevering is heel belangrijk bij het aangaan van de huurovereenkomst. In een proces-verbaal is onder meer opgenomen dat de huurder de woning in goede staat heeft ontvangen met verwijzing naar foto’s. Indien deze namelijk niet wordt opgesteld, dan wordt er vanuit gegaan dat de huurder de woning in de staat heeft ontvangen zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst. Het is dan aan de verhuurder om aan te tonen dat bijvoorbeeld allerlei gebreken in de woning door de huurder zijn veroorzaakt. Dat is in sommige gevallen een onmogelijke opgave. De verhuurder kan de huurder verplichten de woning aan het einde van de huurovereenkomst in die staat op te leveren.

๐“๐ข๐ฉ ๐Ÿ‘: ๐๐ž๐ง๐ค ๐š๐š๐ง ๐๐ž ๐ก๐ฎ๐ฎ๐ซ๐ฏ๐ž๐ซ๐ก๐จ๐ ๐ข๐ง๐ 

In het huurrecht geldt dat een goed zorgvuldig opgesteld contract goud waard is. Dat geldt ook met betrekking tot het opstellen van een bepaling over de mogelijkheid om de huur te verhogen. Indien u een huurverhoging wilt doorvoeren bij sociale huur, dan bent u als verhuurder gebonden aan allerlei wettelijke regels. Sociale huurwoningen zijn huurwoningen met een maximale huurprijs van €710,68 per maand. Dit geldt voor het jaar 2018. De huur mag per jaar niet méér worden verhoogd dan het percentage dat door de overheid is vastgesteld. Vergeet niet de huurverhoging correct en tijdig door te voeren, aangezien u in veel gevallen de huurverhoging niet met terugwerkende kracht mag doorvoeren. Bij huurwoningen in de vrije sector gelden veel van die regels niet. Er mag in het huurcontract een huurverhoging, ook wel indexactieclausule, opgenomen worden. De huur mag echter wel maar éénmaal in de 12 maanden worden verhoogd. Indien u geen indexatieclausule in dit contract opneemt, dan kunt u de huur niét jaarlijks verhogen. U kunt dan slechts een nieuw huurcontract aanbieden waarin een andere hogere huurprijs is opgenomen. Indien de huurder daarmee niet akkoord gaat, dan zal een procedure moeten worden gevoerd.