Beรซdiging als advocaat | Hoe werkt dat?

๐˜ž๐˜ฆ๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ 

Het beroep “advocaat” is een wettelijk beschermd beroep. Je wordt dat dus niet zomaar. Daarvoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en je moet als advocaat beëdigd worden. In deze vlog vertel ik daar meer over.

๐˜ˆ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฏ? 

Je moet allereerst meester in de rechten zijn. Dit betekent dat je met succes een rechtenstudie aan een universiteit moet hebben afgerond. Je mag dan de titel “mr.” dragen. Daarnaast heb je het “civiel effect” nodig. Dat wil zeggen dat je rechtenstudie zodanig is samengesteld dat je voldoet aan de eisen voor toegang tot de advocatuur.

๐˜๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆë๐˜ฅ๐˜ช๐˜จ๐˜ฅ?

Nadat je werkzaam bent bij een advocatenkantoor en een advocaat zich bereid heeft verklaard je tijdens de beroepsopleiding te begeleiden (“de patroon”), dan dien je een verzoekschrift in bij de Raad van de Orde van Advocaten in het arrondissement waar je kantoor gaat houden. De Raad beoordeelt het verzoek en stuurt het verzoek vervolgens door naar de rechtbank, waarna je wordt uitgenodigd voor een beëindigingszitting. Tijdens de beëdigingszitting leg je de eed of de belofte af.

๐˜๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฅ/๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ง๐˜ต๐˜ฆ?

“Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.” Ben je christen, dan legt je de eed af. Zo niet, dan leg je de belofte af. Je staat op en zegt “dat beloof ik” of je steekt je wijs- en middelvinger van je rechterhand op en zegt: “zo waarlijk helpe mij God almachtig”.

๐˜Œ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ?

Dan word je ingeschreven op het tableau. Je bent volwaardig advocaat, maar je moet nog wel drie jaar onder begeleiding van je patroon en naast je werk als advocaat de beroepsopleiding voor advocaten volgen. Als je aan alle opleidingsverplichtingen hebt voldaan, dan blijf je op het tableau ingeschreven. 

Deel via