Ga direct naar de inhoud.

Zo bepaalt u zelf wie uw zaken behartigt als u dat zelf niet meer kunt!

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er gebeurt als u door ziekte, ongeval of dementie niet meer in staat bent om uw zaken te behartigen. In zo’n situatie bent u wilsonbekwaam. Het is dan nodig dat iemand uw zaken namens u gaat behartigen. Weet u wat er gebeurt als u van te voren niks regelt? In zo’n situatie moet er een bewindvoerder benoemd worden door de kantonrechter. Deze bewindvoerder moet ieder jaar rekening en verantwoording afleggen aan de kantonrechter en heeft voor veel handelingen eerst toestemming nodig. Wij merken vaak dat zo’n procedure langdurig is en erg vervelend voor de naasten. Wilt u zo’n procedure voorkomen? Dan kunt u een levenstestament opstellen.

In een levenstestament bepaalt u zelf van tevoren wie uw zaken gaat behartigen als u dat zelf niet meer kunt. U benoemt zelf een vertrouwenspersoon of meerdere personen die namens u de financiën kunnen behartigen. Dit gaat om bijvoorbeeld uw bankzaken, maar ook verkoop van de woning. Daarnaast kunt u in een levenstestament eventueel medische wensen opnemen, zoals een behandelverbod of euthanasieverklaring. Een levenstestament kan naast een financiële volmacht en medische wensen, ook voor ondernemers verstandig zijn om te maken voor de situatie dat u tijdelijk of blijvend niet meer in staat bent om uw onderneming te leiden.

Belangrijk bij het maken van een levenstestament is dat het op tijd gebeurt. Hiermee voorkomt u een gerechtelijke procedure en veel tijd en gedoe voor uw naasten. Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons kantoor voor het maken van een afspraak.