Waar moet u zich als werkgever aan houden bij hoge temperaturen?

woensdag 1 augustus 2018

Het is al een aantal weken ontzettend mooi weer in Nederland en de temperaturen lopen hoog op. Leuk voor mensen die op vakantie gaan, maar voor iedereen die moet werken (zonder airconditioning) kan het wat minder aangenaam zijn. Wat zijn uw plichten als werkgever met deze temperaturen? Wij vertellen het u in deze column.

Wat staat er in de wet?

In principe zijn er geen specifieke regels voor het verrichten van arbeid bij hoge temperaturen opgenomen in de wet. Er is wel een wettelijk kader. Een werkgever is namelijk verplicht tot ‘goed werkgeverschap’, wat inhoudt dat u als werkgever moet zorgen dat de werkzaamheden draaglijk zijn en dat u verantwoordelijk bent voor een veilige werkplek.  

Volgens de Arbowet dient een werkgever een arbobeleid te voeren die zo goed mogelijk is en geen nadelige invloed heeft op de veiligheid en gezondheid van de werknemer (art. 3 Arbowet). De temperatuur mag daarbij niet schadelijk zijn voor de gezondheid van uw werknemer (art. 6.1 Arbowet). Wanneer het bijvoorbeeld boven de 30 graden is en die temperatuur de gezondheid van de werknemer kan schaden, dient u als werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen aan te bieden, zoals voldoende water, airconditioning, een ventilator en zonnebrand. Wanneer dit niet mogelijk is, dan zal de duur van de arbeid moeten worden beperkt of zal werken in de zon moeten worden afgewisseld met werken in de schaduw.  

Verschil binnen- of buitenwerk

Natuurlijk is er nog een verschil tussen een kantoorbaan en een beroep waarbij je voornamelijk buiten werkt. Op kantoor is de warmte makkelijk op te lossen, door een ventilator neer te zetten of airconditioning te plaatsen. Deze oplossing kan niet geboden voor bijvoorbeeld een hovenier of dakdekker. Hier zult u als werkgever iets anders op moeten verzinnen. Als u als werkgever uw werknemer verplicht met 30 graden laat werken in de brandende zon, dan bent u aansprakelijk indien hij daar schade door lijdt. Aangezien het werk in meeste gevallen toch gedaan moet worden, kunt u wellicht voorstellen om het rooster aan te passen en alleen in de ochtenden en avonden te werken.

EVEN OVERLEGGEN?

BEL ONS

 

foto blog 1

Tags

Arbeidsrecht

Terug naar overzicht