Zo stelt u een verkoper aansprakelijk bij een verborgen gebrek

donderdag 14 februari 2019

Op het moment dat een koopovereenkomst ondertekend is, kan de champagne opengetrokken worden en is een bedrijfspand of woning van u. We hebben hier al eerder een video over opgenomen. Maar wat als er ineens een verborgen gebrek aan het licht komt? U wilt natuurlijk dat de verkoper voor deze kosten opdraait, maar hoe krijgt u dit voor elkaar? In deze column leggen wij u uit hoe u de verkoper aansprakelijk kunt stellen.

1. Controleer de voorwaarden in de gesloten koopovereenkomst

Van belang is in eerste instantie wat er in de koopovereenkomst is opgenomen over de staat van het onroerend goed. Voldoet het onroerend goed namelijk niet aan de overeenkomst, dan is het een stuk eenvoudiger om de verkoper aansprakelijk te stellen. Daarnaast is het ook van belang of een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst is opgenomen.

2. Verzamel informatie over het gebrek

Als bijvoorbeeld de dakconstructie in slechte staat is, schakel dan een bouwkundig bureau in die het gebrek onderzoekt en een schaderapport opstelt. Zij kunnen ook direct een schatting maken van de kosten om het gebrek te herstellen. 

3. Maak het gebrek kenbaar aan de verkoper

Maak het gebrek hierna zo spoedig mogelijk per aangetekende brief kenbaar aan de verkoper. We raden u aan om er in eerste instantie met de verkoper onderling uit te komen, maar zorg er wel voor dat alles op papier staat. U dient de verkoper de gelegenheid te bieden het gebrek te herstellen binnen een redelijke periode.

4. Kunt u het niet eens worden met de verkoper?

Mocht u er onderling toch niet uitkomen of herstelt de verkoper het gebrek niet, geef dan aan dat u een derde opdracht zal geven het gebrek te herstellen en dat u deze kosten op de verkoper zal verhalen.

5. Inschakelen van een onroerend goed advocaat

Ontstaat er alsnog een conflict waar u met elkaar niet meer uitkomst, dan adviseren wij om juridisch advies van een onroerend goedrecht advocaat in te winnen. Een onroerend goedrecht advocaat kan u bijstaan met deskundig advies en juridische ondersteuning en kan – indien nodig – namens u procederen.

Heeft u behoefte aan juridisch advies? Neemt u dan contact op met onze onroerend goedrecht advocaten. Zij bellen u terug wanneer het u uitkomt, desnoods buiten kantoortijden.

Terug naar overzicht