Beëindiging samenleving

Voor stellen die besluiten samen te gaan wonen gelden geen formaliteiten. Een samenlevingsovereenkomst is niet verplicht. Voor stellen zonder samenlevingsovereenkomst zijn er bij beëindiging van de samenleving geen voorwaarden verbonden aan de manier waarop zij daar vorm aan geven. In het geval er wel een samenlevingsovereenkomst is, staat daar in hoe de samenleving moet worden verbroken. Vaak kan dit vormvrij. Tevens staat in de samenlevingsovereenkomst welke zaken geregeld moeten worden.


Procedure niet noodzakelijk

Voor de beëindiging van de samenleving bij stellen die niet gehuwd zijn noch een geregistreerd partnerschap hebben, is een procedure bij de rechtbank niet noodzakelijk. Als er zaken te regelen zijn, zoals een gezamenlijke woning die wordt overgenomen door één van beiden, dan kan dit zonder procedure en zonder advocaat. Dit laat onverlet dat het raadzaam kan zijn om uw rechtspositie door een advocaat te laten beoordelen, zodat u zeker weet dat uw rechten gewaarborgd worden en alle punten goed zijn afgehecht. Een advocaat kan u adviseren en begeleiden bij het verdelen van vermogen, het maken van afspraken over het betalen van eventuele schulden en het regelen van het gebruik van de gezamenlijke woning. Mocht u er niet uit komen met uw ex-partner, dan kan middels een procedure bijvoorbeeld worden bewerkstelligd dat de toestemming van de rechtbank die van uw ex-partner vervangt bij verkoop van de woning.

Afspraak omtrent minderjarige kinderen

Bij samenlevers die het gezamenlijk gezag hebben over minderjarige kinderen, is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In een ouderschapsplan wordt onder meer opgenomen bij wie het minderjarige kind zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft en hoe de zorgregeling er uit ziet. Een familierechtsadvocaat van Westland Partners kan u hier uiteraard bij van dienst zijn.

U kunt daarnaast uiteraard zelf afspraken maken over de kosten van het kind. Aan te raden is echter om door een familierechtsspecialist een alimentatieberekening op te laten stellen, zodat de kinderalimentatie in overeenstemming is met de wettelijke maatstaven. Als kinderalimentatie vervolgens wordt bekrachtigd door de rechtbank, is er direct een executoriale titel voor het geval er onverhoopt niet wordt betaald.

Een advocaat is dus in geen geval verplicht na een beëindiging samenleving. Een ouderschapsplan kunt u ook zelf opstellen. Toch is het verstandig om u te laten adviseren en begeleiden door een ervaren familierechtadvocaat van Westland Partners. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.

Vragen?

Indien u over bovenstaande of andere familierechtelijke kwesties vragen heeft, neemt u dan vooral vrijblijvend contact op met Westland Partners via telefoon of e-mail en maak desgewenst een vrijblijvende afspraak op kantoor.

Terug naar overzicht