Bij echtscheiding kiest u voor een advocaat en niet voor een ‘scheidingsspecialist’

dinsdag 11 augustus 2020

Als u ‘vroeger’ wilde scheiden, dan schakelde u een advocaat in. Deze advocaat diende namens u en/of uw ex-partner het verzoekschrift in. Na een eventuele mondelinge behandeling kwam de beschikking van de rechtbank. De beschikking werd ingeschreven bij de gemeente en u was gescheiden.

Tegenwoordig is het een stuk onoverzichtelijker. Op het moment dat u de stap wilt nemen om de echtscheiding in gang te zetten, kunt u kiezen uit diverse mogelijkheden. U kunt zich nog steeds wenden tot een advocaat. In de loop der jaren zijn er daarnaast echter steeds meer bedrijven op de markt gekomen die zich profileren als ‘scheidingsspecialist’. Zij kunnen u helpen bij de echtscheiding door samen met u afspraken op papier te zetten en deze gemaakte afspraken via een advocaat door de rechtbank te laten bekrachtigen. De echtscheiding wordt ingeschreven bij de gemeente en klaar bent u. Over het algemeen zijn hier ook minder kosten mee gemoeid.

Zoals wel vaker in het leven is het in veel gevallen ook hier een kwestie van ‘goedkoop is duurkoop’. Termen als ‘scheidingsspecialist’ of ‘zorgeloos scheiden’ klinken heel mooi. Het zijn echter geen beschermde termen of titels. Iedereen mag zich ‘scheidingsspecialist’ noemen zonder een daarvoor benodigde opleiding. Een advocaat heeft eerst een driejarige bachelor en een eenjarige master aan de universiteit afgerond. Daarna volgt een periode van drie jaar waarin de advocaat als advocaat-stagiair in de praktijk én onder de hoede van een advocaat met minstens zeven jaar ervaring de fijne kneepjes van het vak leert. U bent er bij de keuze voor een advocaat dus van verzekerd dat er sprake is van een gedegen opleiding op hoog niveau.

Bovendien weet een advocaat hoe het er aan toe gaat in een echtscheidingsprocedure op tegenspraak bij de rechtbank. Een ‘scheidingsspecialist’ kan met u allerlei afspraken bedenken en die op papier zetten voor u. Hij of zij weet echter niet hoe deze afspraken in de praktijk uitwerken en of zij ook stand zouden houden in de rechtbank. Helaas komt het regelmatig voor dat gemaakte afspraken niet houdbaar zijn of niet zo zijn verwoord zoals partijen dat bedoeld hebben. Dit zorgt vaak voor verstoorde verhoudingen. Er moet alsnog een advocaat worden ingeschakeld voor een procedure om zodoende wel op papier te krijgen wat in eerste instantie de bedoeling was. Zodoende betaalt u dubbele kosten.

Een advocaat weet dus wel of afspraken in de praktijk ook werkbaar zijn en stand houden. Daarnaast heeft het direct inschakelen van een advocaat als voordeel dat als u er niet uitkomt met uw ex-partner, de advocaat van het begin af aan betrokken is bij uw echtscheiding. Hij of zij is op de hoogte van alle details van uw echtscheiding en kan deze, indien nodig, verwerken in de processtukken. Dit zorgt er voor dat hij of zij zich niet hoeft in te lezen in al het werk dat daarvoor al is gedaan door een ander.

Een (ervaren) advocaat biedt in het geval van een echtscheiding, één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, de zekerheid van de juiste bijstand op juridisch, financieel én emotioneel vlak. Al lijkt het op voorhand financieel aantrekkelijk om tegen een (te) scherp tarief voor een ‘scheidingsspecialist’ te kiezen, u bent beter af bij een ervaren professional die uw echtscheiding in één keer goed doet. Dit scheelt u geld en zorgen. En die zorgen heeft u bij een echtscheiding al voldoende.

Zoekt u een ervaren advocaat die u van begin af aan op de juiste wijze begeleidt bij uw echtscheiding, ontbinding van geregistreerd partnerschap of beëindiging samenleving? Neemt u dan vooral vrijblijvend contact op met Westland Partners!

Terug naar overzicht