Zakelijk conflict voorkomen? 10 keer juridisch advies

donderdag 27 december 2018

Als ondernemer kunt u zowel binnen als buiten uw bedrijf te maken krijgen met een zakelijk conflict. In veel gevallen is het verstandig om meteen juridisch advies in te winnen. Maar laten we eerlijk zijn: voorkomen is altijd beter dan genezen. Wij geven u daarom 10 keer waardevol juridisch advies voor ondernemers, waarmee u zakelijke conflicten in de toekomst kunt vermijden.

Zakelijke conflict oplossen? Voorkomen is beter dan genezen!

Zakelijke conflicten zijn conflicten met een bedrijfsmatige grondslag. Denk aan geschillen met opdrachtgevers, leveranciers, personeel of compagnons. 

Om te voorkomen dat uw conflict uitmondt in een juridisch geschil, adviseren wij het volgende: 

1. Leg mondelinge afspraken duidelijk en schriftelijk vast. Bevestig ze achteraf om misverstanden te voorkomen. Laat een derde (bijvoorbeeld een collega) de afspraken controleren.

2. Leg uw afspraken bij voorkeur schriftelijk vast in een overeenkomst, zodat alle betrokken partijen zich aan de afspraken moeten houden. Zo voorkomt u achteraf verwarring. Het is sterk aan te raden om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van een zakelijke overeenkomst.

3. Als u vaak of uitsluitend overeenkomsten sluit voor dezelfde werkzaamheden of diensten, laat dan een juridisch specialist een standaardovereenkomst opstellen. Zo heeft u altijd een juridisch correcte zakelijke overeenkomst. Voeg indien nodig zelf afwijkende afspraken toe.

Zakelijke conflicten voorkomt men door het opstellen van goede algemene voorwaarden!

Helaas veranderen zakelijke conflicten vaak genoeg in juridische conflicten. Denk aan conflicten over overeenkomsten, nalatige betalingen, huurgeschillen of ontslagzaken. 

Bescherm uzelf tegen potentiële juridische conflicten door het opstellen van algemene voorwaarden, ook wel bekend als ‘de kleine lettertjes’. Met algemene voorwaarden regelt u veel zaken op voorhand, waaronder uw aansprakelijkheid voor schade. Ze zijn daarom essentieel bij zakelijke conflicten, zowel om ze te voorkomen als om de escalatie te beperken. 

Het gebruik van algemene voorwaarden kan een zakelijk conflict voorkomen door uw wederpartij te wijzen op de gemaakte afspraken. Mocht er toch een zakelijk conflict ontstaan, dan staat u dankzij heldere algemene voorwaarden een stuk sterker. Daarom adviseren wij het volgende:

4. Laat uw algemene voorwaarden opstellen of controleren door een juridisch specialist. 

5. Verklaar uw algemene voorwaarden van toepassing op uw overeenkomst en stuur ze altijd mee met uw offerte of aanbod. Als dat niet mogelijk is, wijs dan de andere partij op de plek waar de algemene voorwaarden te vinden zijn en bied aan om ze op verzoek toe te sturen.

6. Laat ook de algemene voorwaarden van bedrijven waarmee u samenwerkt juridisch controleren. Voorkom latere zakelijke conflicten door vooraf inzicht te krijgen in de risico’s, aansprakelijkheden en over welke zaken afzonderlijk een afspraak gemaakt moet worden.

7. Bescherm uzelf tegen klanten die de factuur niet betalen door voldoende informatie te verzamelen en op te slaan. Dit kan dienen als bewijs bij een juridisch conflict. Wijs uw klant erop dat de betaaltermijn is verstreken en vraag om bevestiging van de betalingsdatum. Zo wordt de verschuldigdheid van de factuur erkend.

Extra stappen om zakelijke conflicten te voorkomen

U weet nu dat het schriftelijk vastleggen van uw afspraken, het opstellen van juridisch kloppende algemene voorwaarden en het toepassen ervan op uw overeenkomsten belangrijke acties zijn om zakelijke conflicten te voorkomen. Maar: u kunt altijd meer doen. Extra stappen om zakelijke geschillen te voorkomen, zijn onder andere: 

8. Op de hoogte blijven van relevante Nederlandse wet- en regelgeving voor uw vakgebied. Vraag Westland Partners naar relevante wetswijzigingen voor uw onderneming.

9. Goed nadenken over de risico’s van de rechtsvorm van uw bedrijf. Overweeg bij grote verplichtingen bijvoorbeeld het oprichten van een besloten vennootschap om uw privévermogen te beschermen. 

10. Soms is een zakelijk conflict oplossen zonder hulp van buitenaf helaas niet mogelijk. In sommige gevallen kunt u zakelijke geschillen oplossen via zakelijke mediation en conflictbemiddeling

Juridisch advies van een advocaat 

Juridisch advies van een advocaat is essentieel wanneer mediation of conflictbemiddeling niet voldoende is en u er met elkaar niet meer uitkomt. Door tijdig een specialist in te schakelen, kunt u de schade vaak nog beperken. Een advocaat gespecialiseerd in ondernemingsrecht kan u helpen om uw recht te halen. 

Bij Westland Partners vindt u de perfecte sparringpartner om alle zaken binnen uw bedrijf te regelen, zakelijke geschillen op te lossen en juridische uitdagingen uit handen te nemen. 

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht