De ultieme tip bij hoofdelijke aansprakelijkheid

Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een ondernemer aansprakelijk wordt gesteld. Reden om eens wat meer te vertellen over dit onderwerp, want wat betekent dit nu precies? Wanneer kunt u hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld? Wij leggen het u uit.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat u persoonlijk gedwongen kunt worden om de gehele verplichting na te komen, ondanks dat er wellicht nog andere schuldenaren zijn waarmee u samen de verplichting bent aangegaan. Stel dat u met een andere partij hoofdelijk aansprakelijk bent voor € 5.000, dan kan de schuldeiser zowel van u als van de andere partij eisen het gehele bedrag van € 5.000,- te voldoen, terwijl normaal gesproken ieder € 2.500,- hoort te betalen. Indien u hoofdelijk aansprakelijk bent, krijgt u daardoor wel weer regresrecht op deze andere schuldenaren. Dit wil zeggen dat u het recht krijgt hun deel van de schuld alsnog terug te vorderen.

Voorbeelden hoofdelijke aansprakelijkheid

In de volgende situaties is hoofdelijke aansprakelijkheid in ieder geval aan de orde:

  • De vennoten van een vennootschap onder firma;
  • De bestuurder van een rechtspersoon in sommige gevallen;
  • Wanneer in een overeenkomst is vastgelegd dat sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid;
  • Wanneer het gewoonte is dat schuldenaren hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Onze tip

Wat kunt u doen als u een brief heeft ontvangen waarin u hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld? Wij adviseren om eerst na te gaan of er wel aansprakelijkheid bestaat voor hetgeen de andere partij stelt. Daarnaast is nog de vraag of er daadwerkelijk sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid. Wanneer u twijfelt adviseren wij altijd om een jurist in te schakelen. Over het algemeen geldt: hoe eerder een goede juridische strategie is opgesteld, hoe beter en goedkoper is het. Een verkeerde keuze kan namelijk grote en kostbare juridische gevolgen hebben.

Heeft u een vraag voor een van onze ondernemingsrechtspecialisten? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Terug naar overzicht