8x juridisch advies rondom de erfenis

De afwikkeling van een erfenis van een naaste, daar krijgt iedereen vroeg of laat mee te maken. Emoties, geld, onbegrip en familieverhoudingen kunnen dat proces vrij complex maken. Hier volgen acht waardevolle juridische adviezen die u helpen bij de afwikkeling van een nalatenschap. 

  1. Zoek altijd eerst uit of de overledene een testament heeft opgesteld door het Centraal Testament register te raadplegen.
  2. In het geval dat er door de overledene geen testament is opgesteld, bepaalt de wet of u erfgenaam bent en op welk deel u recht heeft.
  3. Als blijkt dat u erfgenaam bent, probeer dan zicht te krijgen in de bezittingen en de schulden.
  4. Weet u niet zeker of het saldo van de erfenis positief is, dan adviseren wij u om de erfenis beneficiair te aanvaarden.
  5. U kunt een erfenis ook (bijvoorbeeld om emotionele redenen) verwerpen. Laat u in ieder geval juridisch adviseren over de inhoud van de erfenis, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
  6. Weet u nog niet of u de erfenis wilt aanvaarden (en zo ja, op welke wijze) of verwerpen? Haal dan niet zomaar spullen uit de woning van de overledene, want hierdoor zou kunnen worden aangenomen dat u de erfenis zuiver heeft aanvaard (met alle mogelijke verstrekkende gevolgen van dien). 
  7. Hoewel er vaak gesproken wordt over het ‘onterven’ van kinderen, kunnen kinderen naar Nederlands recht nooit 'volledig' onterfd worden. Een kind kan namelijk aanspraak maken op de legitieme portie. 
  8. Ontstaat er een conflict met andere erfgenamen en komt u er samen niet uit, dan adviseren wij om juridisch advies bij een advocaat in te winnen.

Even overleggen?

Indien u vragen hebt, bijstand wenst of even wilt sparren, dan bellen wij u graag. Het is belangrijk om bij een juridisch conflict tijdig naar een specialist te stappen voor juridisch advies. Een advocaat erfrecht kan u helpen om uw positie in kaart te brengen en - indien nodig - uw recht te halen.

Heeft u behoefte aan juridisch advies en bent u op zoek naar een ervaren specialist die zoekt naar oplossingen maar als het nodig is ook met een juridische vuist op tafel kan slaan? Vul dan hieronder uw gegevens in. Mr. Tim Fluitman of een van de andere erfrecht advocaten van ons kantoor neemt dan contact met u op. 

U leest hier meer over wat onze erfrechtspecialisten voor u kunnen betekenen. 

Terug naar overzicht