Zo regelt u een bedrijfsovername

U bent al jarenlang ondernemer. Ondanks dat uw bedrijf vanaf het begin goed heeft gelopen, wilt u graag verder uitbreiden. Enige tijd geleden heeft u contact gelegd met een bedrijf in dezelfde branche en voorgesteld om de krachten te bundelen. Dat plan begint nu steeds serieuzer te worden. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Wat is een fusie of overname?

In de eerste plaats is het van belang om te weten of u wilt gaan voor een fusie of voor een bedrijfsovername. Een fusie houdt in dat u met het andere bedrijf samengaat en bij een bedrijfsovername koopt het ene bedrijf het andere bedrijf op. Wilt u alleen met het andere bedrijf samenwerken, om uw bestaande economische activiteiten uit te kunnen breiden naar een nieuwe markt, dan kunt u nog kiezen voor een joint venture.

Zo regelt u een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername is het van belang dat u een keuze maakt of u de aandelen (aandelentransactie) van het andere bedrijf gaat kopen of alleen de activiteiten (activatransactie). In het geval dat u kiest voor een aandelentransactie wordt de onderneming in zijn geheel overgenomen. Bij een activatransactie blijft de verkoper aandeelhouder, maar wordt een deel van de activiteiten van de onderneming overdragen. U kunt hierbij denken aan relaties, machines, pand en personeel.
Beide transacties hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van de situatie moet worden bepaald voor welke transactie u hebt beste kunt kiezen. Laat u daarom tijdig informeren door een gespecialiseerde advocaat.

Wanneer kunt u met een ander bedrijf fuseren?

Om een fusie in gang te zetten, dient u samen met het andere bedrijf een voorstel tot fusie te doen. U neemt hierin op wie de partijen zijn die willen fuseren, met welke rechtsvorm, waar beide bedrijven gevestigd zijn en de samenstelling van het bestuur na de fusie. Het fusievoorstel wordt vastgelegd in het Handelsregister. Het is ook mogelijk dat u de jaarrekeningen en jaarverslag moet indienen. Dit is afhankelijk van uw rechtsvorm. Nadat het fusievoorstel voor minimaal zes maanden in het openbaar is ingeschreven in het Handelsregister, mag de fusie geldig worden verklaard, tenzij er bezwaren zijn binnengekomen.

Fuseren is niet altijd mogelijk. Dit mag namelijk alleen als het andere bedrijf dezelfde rechtsvorm heeft. Een BV mag dus niet fuseren met een NV. Ook als uw bedrijf door de rechter ontbonden is of in een faillissementsprocedure zit, kan het niet meer met een ander bedrijf fuseren.

Fusie of overname melden

Bij heel grote bedrijven is het soms nodig om een melding vooraf te doen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit hangt af van de gezamenlijke netto jaaromzet. Pas als de ACM goedkeuring heeft gegeven, mag uw bedrijf overgenomen worden of fuseren. In de sommige gevallen hoeft u hier dus geen rekening mee te houden.

Overweegt u om uw onderneming te verkopen of om een onderneming te kopen? Voor advies op maat kunt u het beste contact opnemen met een advocaat. Heeft u een vraag voor een van onze gespecialiseerde advocaten over een overname of fusie? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Lees ook: Overname in een notendop: Deze fases doorloopt u bij een bedrijfsovername

Terug naar overzicht