Hoe verkoop ik mijn aandelen in een BV?
donderdag 25 mei 2023
Als aandeelhouder van een BV is de kans groot dat u vroeg of laat te maken krijgt met de verkoop van uw aandelen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het aantrekken van nieuwe investeerders of uw naderende pensioen. Bij het verkopen van uw aandelen in een besloten vennootschap (BV) komen talloze aspecten om de hoek kijken. In deze blog gaan we dieper in op enkele belangrijke punten die van invloed zijn wanneer u uw aandelen in een BV wilt verkopen.
Het verkoopproces van aandelen in een BV
Bij de verkoop van aandelen in een BV worden deze overgedragen aan de koper door middel van een aandelenoverdracht of -fusie. Dit proces omvat verschillende fasen. Globaal gezien kunt u denken aan de volgende zes stappen:
- Het vinden van een potentiële koper(s)
- Onderzoek naar mogelijke risico’s
- Waardering van het bedrijf
- Onderhandelen over de koopprijs en andere afspraken op basis van de geïdentificeerde risico’s
- Ondertekening van de koopovereenkomst
- Levering van de aandelen via een notariële akte
Aandelen verkopen via een koopovereenkomst
In de koopovereenkomst, ook wel bekend als de Share Purchase Agreement (SPA), worden alle afspraken met betrekking tot de verkoop van uw aandelen vastgelegd. Hierbij kunt u denken aan zaken zoals de betaling van de koopprijs, het verstrekken van bepaalde garanties en regelingen met betrekking tot eventuele aansprakelijkheden. Het is raadzaam om gespecialiseerde ondernemingsrecht advocaten in te schakelen voor het opstellen en onderhandelen van de koopovereenkomst, zodat u in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Houd er rekening mee dat de (juridische) eigendom van de aandelen wordt overgedragen door middel van een notariële akte.
Aandelen overdragen via een notariële akte
Naast een koopovereenkomst, waarin alle verkoopafspraken worden vastgelegd, is het van belang dat de aandelen daadwerkelijk worden overgedragen. Dit gebeurt door middel van een notariële akte. In deze akte worden onder andere de hoeveelheid aandelen, het type aandelen en andere relevante gegevens van de betrokken partijen opgenomen. Deze akte is essentieel voor een geldige verkoop en levering van de aandelen. Pas nadat de notariële akte is gepasseerd, wordt de koper officieel de rechtmatige eigenaar.
Westland Partners heeft een team van gespecialiseerde advocaten voor fusies en overnames: onze dealmakers. Zij staan u graag bij tijdens het verkoopproces van uw aandelen. Neem contact op met een van onze experts.
Denk aan uw medeaandeelhouders
Bij een besloten vennootschap is het kapitaal onderverdeeld in aandelen met een bepaalde waarde. De aandelen zijn in het bezit van de aandeelhouder(s). De aandelen geven u en uw medeaandeelhouders een stuk eigendom en zeggenschap over de BV. Als aandeelhouder van gewone aandelen heeft u bijvoorbeeld stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders.
Blokkeringsregeling
Wanneer u uw aandelen in een BV wilt verkopen, controleer dan of de statuten en/of de aandeelhoudersovereenkomst van het bedrijf waarvan u aandelen wilt verkopen een blokkeringsregeling bevat. De blokkeringsregeling voorkomt dat uw medeaandeelhouders zomaar met een nieuwe, vreemde aandeelhouder rond de tafel moeten zitten. Als onderdeel van de blokkeringsregeling kunt u bijvoorbeeld verplicht zijn uw aandelen eerst aan uw medeaandeelhouders aan te bieden, voordat u ze aan een derde mag verkopen.
Benieuwd waar u aan moet denken als u uw bedrijf wilt verkopen? Lees het in ons stappenplan!
Onze ondernemingsrecht advocaten hebben jarenlange ervaring bij het begeleiden en adviseren van cliënten bij de verkoop van aandelen. Ze werken nauw samen met de notarissen van Westland Partners en denken graag met u mee over de verschillende vraagstukken die bij de verkoop van aandelen kunnen spelen. Neem gerust contact met ons op.
Even overleggen?
Tags
Columns van mr. N.R. (Nick) Rietveld
- Onterving en het opeisen van de legitieme portie
- Partner uitkopen na het beëindigen van een relatie
- Help, er is geld weg! Hoe krijg ik dat (als erfgenaam) terug?
- Nuttige informatie voor ondernemers: dit effect kan Corona op jouw contracten hebben
- Het ABC bij het sluiten van overeenkomsten
- Overname in een notendop: deze fases doorloopt u bij een bedrijfsovername
- Een “must read” om bestuurdersaansprakelijkheid in het zicht van het faillissement te voorkomen (Deel 1)
- Gouden tips: maak uw overeenkomsten en afspraken duidelijk
- 10 keer juridisch advies voor elke ondernemer
- Beëindiging van uw BV: 3 manieren met stappenplan
- Concurrentiebeding bij een ZZP'er: is dat mogelijk?